RSS
 

Apie keksiukų kepimą

Pagrindiniai saldžiųjų keksiukų tešlos ingredientai yra sviestas, cukrus, kiaušiniai ir miltai. Tačiau keksiukus (cupcakes) iškepti galima pagal praktiškai kiekvieno biskvito, skirto perteptam pyragui, receptą. Keksiukus galima iškepti netgi tešlą supylus į karščiui atsparų puodelį mikrobanginėje krosnelėje.

Iškeptus keksiukus galima dekoruoti įvariu glajumi. Skystesni glajai, skirti keksiukų apliejimui, būna pagaminti iš cukraus ir vandens, citrinos sulčių, pieno ar grietinėlės. Tiršti glajai, kuriais aptepami keksiukai, būna gaminami iš cukraus ir sviesto, išplaktų kiaušinio baltymų, išplaktos grietinėlės ar maskarponės sūrio. Tiek vieni, tiek kiti glajai gali būti pagardinami įvairiais priedais – maistiniais dažais, kvapų esencijomis, braškių ar šokolado skonio cukrumi.

Keksiukų tešlą dažniausiai išpurena sintetiniai kepimo priedai – kepimo milteliai arba kepimo soda. Dėl to keksiukai iškepa greit ir garantuotai iškyla. Rečiau yra kepami mieliniai keksiukai, kadangi tai užima daugiau laiko. Pagrindiniai nesaldžiųjų keksiukų (muffins) tešlos ingredientai yra miltai, kiaušiniai, kepimo milteliai, riebalai (sviestas arba aliejus) ir skysčiai (pienas, grietinėlė, vanduo). Papildomi ingredientai prieklauso nuo recepto arba kepėjo pageidavimo. Esmė yra atskirai sumaišyti sausus ir drėgnus produktus, o tik tada juos atsargiai sumaišyti į bendrą masę. Patartina naudoti mentelę arba šaukštą, negalima naudotis elektriniu mikseriu, kad tešla nebūtų pernelyg išpurenta ir kad keksiukuose nebūtų per daug oro tarpų.

Keksiukai kepami metalinėse įvairaus dydžio formelėse. Jų būna įvarių – iš paprasto metalo, su nepridegančiu paviršiumi, silikoninių ar keraminių. Kad tešla nepridegtų, o keksiukai lengvai išsiimtų, į formeles dažniausiai dedami poperiniai krepšeliai – formelės, kurios prieš valgant nuimamos. Kaip kepimo formų, taip ir popierinių formelių yra įvairių dydžių – nuo pačių mažiausių (2,6 cm skersmens keksiuko apačioje) iki didžiausių (5 cm skersmens keksiuko apačioje). Formelių būna įvairių – tiek skirtų atskirai kepti kiekvieną keksiuką, tiek kepimo skardų, kuriose galima iškepti nuo 6 iki 24 keksiukų.

Kad ir kokio dydžio ar skonio keksiukus bekeptumėte, prieš išimant juos iš kepimo formos būtina patikrinti, ar jie iš tikrųjų iškepė. Paprasčiausias būdas – mediniu dantų krapštuku įdurti keksiuką iki pačios apačios ir ištraukti. Jei pagaliukas lieka sausas, vadinasi, keksiukai iškepė. Jei aplipęs tešla arba drėgnas – grąžinkite keksiukus į orkaitę dar bent 5 minutėms.

Visi šioje svetainėje pateikti receptai ir keksiukų kepimo laikas yra nurodyti standartinei kepimo formai, talpinančiai 12 keksiukų (keksiuko skersmuo formos dugne – 5 cm).

Palikite komentarą

 
Prašom, įveskite ženklus iš CAPTCHA paveikslėlio į įvedimo langelį

Please type the characters of this captcha image in the input box

 
  1. Nijova

    Gegužė 5, 2010 at 14:28

    Sveiki, vis žadu pabandyti, bet niekaip nepasiryžtu – bijau, kad nepasiseks. Receptų prisirinkau begalę, galėčiau kasdien juos kepti. Sveikinu sukūrus tokią šaunią ir reikalingą svetainę (čia sprendžiu pagal save ir savo sugebėjimus). Sėkmės

     
  2. Gintarė

    Gegužė 5, 2010 at 16:09

    Kuo greičiau pasiryžkite ir pabandykite – kepti labai paprasta, o rezultatas būna labai skanus. Ačiū už teigiamą svetainės įvertinimą ir linkiu kuo daugiau skanių įspūdžių bei pavykusių kepinių!

     
  3. Daina

    Spalis 23, 2012 at 09:50

    norėjau pasiteirauti, ar iškepusius keksiukus reikia tuoj pat išimti iš orkaitės, ar ten keletą minučių palaikyti. Man kažkodėl jie sukrito, nors kepant buvo gražiai pasikėlę. Skonis liko labai geras.

     
  4. Gintarė

    Lapkritis 1, 2012 at 22:45

    Iškepusius keksiukus išimam iš orkaitės iš karto, leidžiam porą trejetą minučių pastovėti formoje ir tada išimam į lėkštę ar perkeliam ant atvėsinimo grotelių. Jei keksiukai sukrito, galbūt per daug išplakėte tešlą…

     
  5. Dovilė

    Rugsėjis 13, 2013 at 16:04

    Sveiki,
    labai šauni svetainė su daugybe receptų, kuriuos norėčiau išbandyti, tačiau gaila, kad receptai be nuotraukų…Gal būtų galima kaip nors tai ištaisyti? :)

     
  6. Milda

    Spalis 20, 2013 at 15:40

    Laba diena noriu paklausti kaip reikia pasidaryti keksiukų dekoravimo tešlą ? Niekur nerandu :) Ačiū

     
  7. Gintarė

    Spalis 26, 2013 at 21:08

    Dažniausiai keksiukai puošiami cukraus arba kreminio sūrio glajumi. Cukraus glajui reikia apie 150-200 g cukraus pudros, sumaišytos su šiek tiek vandens arba apelsinų/citrinų sulčių – tiek, kad gautųsi tiršto glajaus tekstūra. Jei turite maistinių daų, galie šiek tiek jų įmaišyti į glajų, pagal pageidaujamos spalvos intensyvumą. Kreminio sūrio glajaus patarimų yra receptuose, priklausančiuose kategorijai “Dekoratyvūs keksiukai”. Skanaus ir gražių keksiukų!